Stockholm
Soligt

Disneyfilmen Moana har döpts om i Europa – för porrigt?

16 07 2020 | 2 MIN

En journalist på Cracked lade märke till att Disneys film Moana har olika namn på omslagen på Spotify. Han skriver att han varit hemma mycket under epidemin och att barnen då haft Disney-maraton. När han skulle söka efter Moana på Spotify såg han att flera omslag på albumen döpts om till Vaiana och Oceania –  varför? 

Disneys film om den äventyrliga flickan Moana, som kom ut 2016, blev snabbt en favorit. Moana bor på en söderhavsö och ger sig ut på en resa till havs för att hitta en sägenomsounnen ö. 

Frågan vi ställer oss är varför hennes namn dubbats om? 

Moana – ett känt porrstjärnenamn i italien

I största delen av Europa dubbades Moana snabbt om till Vaiana. Detta var en rättighetsfråga. Enligt sajten Verne har parfym tillverkaren House Margot redan registrerat Moana ”Moana Bouquet” som varumärke runt om i Europa. 

I italien däremot döptes Moana om till Oceania, efter platsen där filmen utspelar sig. Detta tros ha att göra med att namnet Moana i Italien förknippas med porr då Moana var namnet på en känd Italiensk porrstjärna. Enligt tidningen hollywoodreporter ville Disney inte att porrbilder skulle komma fram när barnen Googlade på deras kära Disneyfigur. Disney vill inte på något sätt kunna förknippas med porr. Vilket ju är förståeligt!  

Huraiii!

Your message has been successfully sent. We will contact you shortly